KARI AYAM HITAM
300gm daging ayam hitam,dipotong
1.250 litre santan
60gm serbuk kari daging,campur dengan sedikit air jadikan pes.
30gm serbuk chilli
3 biji ubi kentang,potong
2 biji tomato,potong
1 sudu besar pes halia
1 sudu besar pes bawang putih
1 cube stock ayam,kalau suka
Garam secukup rasa
Bahan tumis
5 ulas bawang merah,mayang
2 tangkai daun kari
2 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 kuntum bung lawang
1 batang kulit manis
5-6 sudu minyak
1. Panaskan minyak dalam periuk dan masukkan bahan2 tumis. Tumis hingga naik bau dan bila bawang menjadi perang. Masukkan pes halia dan bawang putih dengan sedikit air kacau hingga air kering.
2. Masukkan pes kari dan serbuk chilli kacau rata hingga naik minyak. Masukkan ubi,ayam dan tomato kacau rata. Dan tuangkan santan.
3. Biarkan ia mereneh selama 1 jam (dengan api yang kecil) atau hingga ayam dan ubi empuk.
PUTU MAYANG TEPUNG RAGI
100gm tepung beras basah campur dengan
100gm tepung ragi
1/2 sudu teh garam
400ml air panas atau secukup nya
1. Kukus tepung beras basah yang dicampur tadi selama 5-6 mint. Sejukkan
2. Campur garam dengan air panas pastikan air betul2 panas.Tuangkan air panas sedikit demi sedikit ke dalam tepung dan kacau sampai tepung menjadi doh yang panas.Kacau rata,sejukkan
3. Masukkan doh ke dalam acuan puttu mayam tekan keluar tepung berpusing di-atas dulang yang sapu minyak.
4. Kukus hingga masak. Hidangkan dengan kari ayam.
Nota: Resipi Putu mayang ini nampak senang tapi kalau tak pandai buat tak jadi. Tepung beras basah ia lah tepung yang kita tumbuk sendiri. Kalau guna tepung pkt tak jadi.
No comments:
Post a Comment