KUIH ANG KOO
Kuih ini boleh di-buat dengan apa2 ubi yang kita suke seperti Keledek,keladi,ubi kayu dan juga dengan labu
Bahan inti
150gm kacang hijau,tanpa kulit rendam sampai kembang.
100gm gula
2 sudu besar minyak
1 helai daun pandan
Secubit garam
Air secukup nya
1. Rebus kacang dengan sedikit air hingga air kering dan kacang empuk.
2. Campurkan dengan gula minyak dan secubit garam lecek sampai hancur.Angkat dari api. dan sejukkan
3. Bila suda sejuk bentuk bulat-bulat kecil dan ketepikan.
Bahan kulit
125gm tepung pulut
100gm ubi keledek atau apa ubi atau pun labu
2 sudu besar minyak
Air secukup nya
NOTA: kalau guna ubi keledek masakkan sedikit warna merah secukup nya.
1. Campurkan semua bahan2 dan uli hingga lembut dan bentuk bulat-bulat.
2. Sapu sedikit minyak pada tapak tangan,ambil sebiji doh,leperkan dan letak sebiji inti dan salut doh sehingga menutup inti. Masukkan ke dalam acuan ang koo dan tekan perlahan2 dan padat2 kan.
3. Ketuk keluar doh tadi dan letak atas daun pisang yang dipotong kecil.
3. Kukus hingga 7-8 minit.guna api yang kecil. Keluar dan sapu dengan minyak.
Kuih ini boleh di-buat dengan apa2 ubi yang kita suke seperti Keledek,keladi,ubi kayu dan juga dengan labu
Bahan inti
150gm kacang hijau,tanpa kulit rendam sampai kembang.
100gm gula
2 sudu besar minyak
1 helai daun pandan
Secubit garam
Ang Koo ubi keledek |
1. Rebus kacang dengan sedikit air hingga air kering dan kacang empuk.
2. Campurkan dengan gula minyak dan secubit garam lecek sampai hancur.Angkat dari api. dan sejukkan
3. Bila suda sejuk bentuk bulat-bulat kecil dan ketepikan.
Ang Koo ubi kayu |
125gm tepung pulut
100gm ubi keledek atau apa ubi atau pun labu
2 sudu besar minyak
Air secukup nya
NOTA: kalau guna ubi keledek masakkan sedikit warna merah secukup nya.
Ang Koo ubi keledek ungu |
2. Sapu sedikit minyak pada tapak tangan,ambil sebiji doh,leperkan dan letak sebiji inti dan salut doh sehingga menutup inti. Masukkan ke dalam acuan ang koo dan tekan perlahan2 dan padat2 kan.
3. Ketuk keluar doh tadi dan letak atas daun pisang yang dipotong kecil.
3. Kukus hingga 7-8 minit.guna api yang kecil. Keluar dan sapu dengan minyak.
..
.
No comments:
Post a Comment