Tuesday, April 16, 2013

KETAM MASALA



 KETAM MASALA

1 kg ketam,bersih,potong 2


200 gm tomato,cengcang

2 sudu besar serbuk kari daging

300 ml santan pekat

Sedikit garam

(A)

3 kuntum bunga lawang

2 batang kayu kulit manis

2-3 tangkai daun kari

Minyak masak

Bahan kisar

20 tangkai cili kering,buang biji dan rendam

6 ulas bawang merah

6 ulas bawang putih

1 cm halia

1 cm lengkuas

1. Panaskan minyak dan tumis A hingga wangi. Masukkan bahan kisar dan serbuk kari dengan sedikit air tumis hingga naik minyak, Masukkan tomato dan tumis lagi.

2. Masukkan santan dan kacau rata biar ia mendidih. Bila nampak pekat sedikit masukkan ketam dan kacau rata. Masak hingga pekat dan kering. Rasa dulu sebelum masuk garam.
.

















 


1 comment:

Unknown said...

Hi there,

I am wondering, for seafood, we should use serbuk kari ikan/udang right..but in your resepi here you use serbuk kari daging for crab?

Thanks