KETAM MASALA
1 kg ketam,bersih,potong 2
2 sudu besar serbuk kari daging
300 ml santan pekat
Sedikit garam
(A)
3 kuntum bunga lawang
2 batang kayu kulit manis
2-3 tangkai daun kari
Minyak masak
Bahan kisar
20 tangkai cili kering,buang biji dan rendam
6 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
1 cm halia
1 cm lengkuas
1. Panaskan minyak dan tumis A hingga wangi. Masukkan bahan kisar dan serbuk kari dengan sedikit air tumis hingga naik minyak, Masukkan tomato dan tumis lagi.
2. Masukkan santan dan kacau rata biar ia mendidih. Bila nampak pekat sedikit masukkan ketam dan kacau rata. Masak hingga pekat dan kering. Rasa dulu sebelum masuk garam.
.
Hi there,
ReplyDeleteI am wondering, for seafood, we should use serbuk kari ikan/udang right..but in your resepi here you use serbuk kari daging for crab?
Thanks