PULUT BAKAR
1 kg beras pulut,rendam semalam
650 ml santan pekat
350 gm gula.atau secukup rasa, tapi jangan manis sangat.
1/2 sudu teh halba
15 kuntum bunga cengkih
Garam secukup rasa
Daun pisang secukup nya di layu dan potong bulat2 mengikut saiz acaun. Tapi biarkan besar sedikit.
1. Masak santan,gula,garam,bunga cengkih dan halba hingga mendidih. tutup api dan biarkan sejuk.
2. Kukus pulut hingga masak. Masukkan ke dalam mangkuk dan gaul dengan santan tadi hingga sebati. Biarkan selama 2 jam.
3. Sapu daun pisang dengan minyak dan masuk ke dalam acuan, dan ambil sedikit pulut dan masuk ke dalam nya dan tekan sampai padat. (tengkok gambar nya). Tutup dengan daun nya dan terbalik dalam tray.
4. Panaskan oven 200c dan bakar 1 jam atau pun sampai berkerak. Atau pun boleh juga panggag di-atas bara api. Selamat mencuba
No comments:
Post a Comment