KARI DAGING KAMBING
1 kg daging kambing,di rebus dengan pressure cooker hingga ½ masak dengan
sedikit garam dan 21/2 cawan air
200 gm tomato,dibelah 4
250 gm ubi kentang,dibelah 4
60 gm serbuk kari daging*
1 s/t serbuk chilie*
1 s/t serbuk jintan putih*
1 s/t serbuk ketumbar*
1 s/t serbuk garam masala*
2 s/m pes halia bawang putih
4 cawan air
Garam secukup rasa
Daun ketumbar
Bahan tumis:
1 bawang besar,di hiris halus
2 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2-3 tangkai daun kari
3-4 s/m minyak
1.
Panaskan
minyak dan masuk kayu manis dan bunga lawang dan tumis masuk bawang dan tumis
hingga menjadi perang masuk daun kari dan pes halia/bawang putih dan tumis
hingga hilang bau halia.
2.
Masukkan
bahan serbuk bertanda* dengan sedikit air dan tumis hingga naik minyak.
Masukkan daging yang telah di rebus dengan air nya sekali. Masukkan air,ubi,garam
dan tomato dan kacau rata. Masak hingga daging menjadi empuk dan kari menjadi
pekat. Hidangkan dengan nasi atau pun roti.
2 comments:
Mmm... masakan yang sedap! Cicah dengan roti, dan tentu daging tu terasa lembut!
memang lembut pun daging...thank you amie
Post a Comment