VADAI
DAUN MUNGGAI
200 gm
kadalai paruppu,direndan 4-5 jam
1 cawan daun
munggai,cencang
2 s/t jintan
manis
2 tangkai
chilie kering,dipotong
3 cm
halia,dicencang
2 biji
bawang besar,dipotong halus
2 tangkai
chilie hijau
1 s/t gula
Garam
secukup rasa
Minyak untuk
goreng
1.
Ambil
3 sudu makan kacang dhal dan asingkan .
2.
Kisar
kacang dengan chilie kering dan halia tapi jangan lumat sangat dengan sedikit
air.
3.
Masukkan
kacang yang sudah di kisar tadi dan campur dengan 3 sudu kacang dan semua
bahan2 lain( kecuali Minyak) kacau sebati.
4.
Panaskan
minyak ambil sedikit doh dan bentukan bulat dan leperkan dan gelongsorkan ke
dalam minyak.
5.
Goreng
hingga menjadi perang. Hidangkan dengan nasi.
No comments:
Post a Comment