KARI KETAM
5 ekor ketam,bersih dan potong
1 biji tomato,potong 4
40gm serbuk kari daging,dicampur dengan air untuk menjadikan pes cair
1 sudu besar serbuk chilli
500ml santan
1 sudu besar pes bawang putih
1 sudu besar pes bawang halia
Garam secukup rasa
Bahan2 tumis (A)
1 biji bawang besar,mayang
1 biji bawang besar,mayang
2 tangkai daun kari
1 batang kayu kulit manis
2 kuntum bunga lawang
5 sudu besar minyak
1. Panaskan minyak dalam periuk tumis A hingga wangi baunya.
2. Masukkan pes halia dan bawang putih goreng hingga wangi bau nya.
3. Masukkkan pes kari dan serbuk chilli kacua rata hingga naik minyak,masukkan ketam dan tomato.
4. Kacau rata masukkan santan dan biar mereneh hingga ketam masak.
5 ekor ketam,bersih dan potong
1 biji tomato,potong 4
40gm serbuk kari daging,dicampur dengan air untuk menjadikan pes cair
1 sudu besar serbuk chilli
500ml santan
1 sudu besar pes bawang putih
1 sudu besar pes bawang halia
Garam secukup rasa
Bahan2 tumis (A)
1 biji bawang besar,mayang
1 biji bawang besar,mayang
2 tangkai daun kari
1 batang kayu kulit manis
2 kuntum bunga lawang
5 sudu besar minyak
1. Panaskan minyak dalam periuk tumis A hingga wangi baunya.
2. Masukkan pes halia dan bawang putih goreng hingga wangi bau nya.
3. Masukkkan pes kari dan serbuk chilli kacua rata hingga naik minyak,masukkan ketam dan tomato.
4. Kacau rata masukkan santan dan biar mereneh hingga ketam masak.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.