Friday, January 13, 2012

RESIPI SPECIAL HARI PONGAL



GULAI AYAM VEGETARIAN LABU

250gm ayam vegetarian
250gm labu,potong cube
1 biji tomato,potong 4
1 sudu besar serbul kari daging
1 sudu teh serbuk chilli
600ml santan pekat
Garam dan gula secukup rasa

Kisar

6 tangkai chilli kering,buang biji,rendam
2 batang serai.potong halus
11/2 cm lengkuas
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1cm halia

Tumis(A)

1 batang kayu kulit manis
2 kuntum bunga lawang
2 tangkai daun kari
5-6 sudu besar minyak

1. Panaskan minyak dan tumis A sampai wangi.
2. Masukkan bahan kisar dan tumis hingga naik minyak.
3. Tuangkan santan dengan tomato kacau rata. Biarkan mendidih selama 10mint
4. Masukkan labu dan ayam vegetarian dan biarkan mereneh hingga labu masak. hidangkan dengan nasi.








No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.