IKAN KUKUS
3 ekor ikan kembung, ikut suka lah nak pakai ikan apa pun boleh.
2 ulas bawang putih,tumbuk kasar
2cm halia,tumbuk kasar
1 tangkai daun ketumbar,dipetik
1-2 tangkai cilli merah,hiris
Sos nya, campur sekali dan suaikan rasa
1/3 cawan air,atau secukup nya
2 sudu besar sos tiram
2-3 sudu besar jus limau nipis,masam ikut suka hati lah.
1/2 sudu besar gula
1/4 sudu teh kicap pekat
1 sudu besar minyak bijan
5-6 tangkai cilli padi, cencang kalau nak pedas
1/4 sudu teh tepung jagung.
Garam secukup rasa
1. Gaul ikan dengan halia dan bawang putih. Letakkan ikan dalam pinggan enamel. Tuangkan atas nya dengan sos.
2. Kukus ikan di-dalam pengukus hingga ikan masak. Tabur dan daun ketumbar dan cilli merah. Hidangkan panas2.
3 ekor ikan kembung, ikut suka lah nak pakai ikan apa pun boleh.
2 ulas bawang putih,tumbuk kasar
2cm halia,tumbuk kasar
1 tangkai daun ketumbar,dipetik
1-2 tangkai cilli merah,hiris
Sos nya, campur sekali dan suaikan rasa
1/3 cawan air,atau secukup nya
2 sudu besar sos tiram
2-3 sudu besar jus limau nipis,masam ikut suka hati lah.
1/2 sudu besar gula
1/4 sudu teh kicap pekat
1 sudu besar minyak bijan
5-6 tangkai cilli padi, cencang kalau nak pedas
1/4 sudu teh tepung jagung.
Garam secukup rasa
1. Gaul ikan dengan halia dan bawang putih. Letakkan ikan dalam pinggan enamel. Tuangkan atas nya dengan sos.
2. Kukus ikan di-dalam pengukus hingga ikan masak. Tabur dan daun ketumbar dan cilli merah. Hidangkan panas2.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.