KARI AYAM
750 gm ayam, buang kulit
dan potong kechil2
250gm ubi kentang
150 gm tomato
1.2 litre santan,kalau tak nak pakai santan guna air
Garam secukup rasa
1 cube stock ayam,jika suka (saya tak guna)
Ditumbuk bersama
6 ulas bawang puith
3 cm halia
Dicampur bersama menjadi pes
60 gm serbuk kari daging
20 gm serbuk cili
Sedikit air
Bahan tumis
1 biji bawang besar,hiris halus
4 kumtum bunga lawang
2 batang kayu kulit manis
2 tangkai Daun kari
Minyak
1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis hingga wangi dan bila bawang menjadi perang. Masukkan bahan tumbuk dengan sedikit air tumis hingga hilang bau halia dan bawang putih.
2. Masukkan pes kari dengan sedikit air dan tumis hingga naik minyak. Masukkan ayam,ubi,garam dan tomato kacau rata. Tuangkan santan dan kacau rata.
3. Masak hingga ayam dan ubi empuk dan kari pekat. Hidangkan dengan nasi atau roti.
.
No comments:
Post a Comment