Tuesday, May 21, 2013

KARI AYAM


KARI AYAM


750 gm ayam, buang kulit
dan potong kechil2

250gm ubi kentang

150 gm tomato

1.2 litre santan,kalau tak nak pakai santan guna air

Garam secukup rasa

1 cube stock ayam,jika suka (saya tak guna)


Ditumbuk bersama

6 ulas bawang puith

3 cm halia

Dicampur bersama menjadi pes

60 gm serbuk kari daging

20 gm serbuk cili

Sedikit air

Bahan tumis

1 biji bawang besar,hiris halus

4 kumtum bunga lawang

2 batang kayu kulit manis

2 tangkai Daun kari

Minyak

1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis hingga wangi dan bila bawang menjadi perang.  Masukkan bahan tumbuk dengan sedikit air tumis hingga hilang bau halia dan bawang putih.

2. Masukkan pes kari dengan sedikit air dan tumis hingga naik minyak. Masukkan ayam,ubi,garam dan tomato kacau rata. Tuangkan santan dan kacau rata.

3. Masak hingga ayam dan ubi empuk dan kari pekat. Hidangkan dengan nasi atau roti.
.




 
 

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.