Wednesday, August 21, 2013

KEK TEPUNG SUJI


KEK TEPUNG SUJI



250 gm mentega

130 gm gula halus

170 gm tepung suji,di sangai dan sejukkan.

1 sudu teh esen rose

1/4 sudu teh garam

2 sudu makan susu

8 biji kuning telur

2 biji putih telur

1 sudu makan gula halus

55 gm tepung naik sendiri,ayak

100 gm gajus

50 gm kismis,cencang


1 tin kek 20cm


1. Pukul telur dan gula halus hingga kembang . Masukkan tepung suji dan pukul lagi hingga sebati.

2. Masukkan esen rose,garam dan susu. Masukkan telur kuning 2 biji demi 2 biji sekali masuk dan pukul hingga sebati.

3. Dalam bekas lain pukul putih telur dan gula hingga kembang. Kacau dalam adunan tepung suji hingga sebati.

4. Masukkan tepung naik sendiri  sedikit demi sedikit dan kacau  hingga sebati. last masukkan kismis. Tuangkan ke dalam tin dan tabur dengan gajus. Bakar pada suhu 170c hingga masak satu jam.






 

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.