Thursday, September 19, 2013

AYAM KAM HEONG



AYAM KAM HEONG

Ayam dalam gambar ini bukan ayam ini ayam vegetarian yang di buat dengan kacang soy. Tapi dalam recipe ini saya ganti dengan isi ayam.

500 gm isi ayam ,potong cube dan campur dengan 3-4 sudu besar tepung gandum,1 sudu besar minyak bijan. Goreng dan ketepikan.

Bahan sauce

6 ulas bawang putih,tumbuk
3 tangkai daun kari
1/2 sudu besar serbuk lada sulah
2 sudu besar serbuk kari daging
Sedikit cili padi potong,jika suka pedas
6 sudu besar sos tiram
11/2 sudu besar kicap cair
1 sudu besar kicap pekat manis
2 sudu besar gula
Sedikit air

Bijan untuk di-tabur


1. Panaskan 3-4 sudu besar minyak. Masukkan bawang putih dan daun kari kacau hingga Wangi.

2. Masukkan bahan2 sauce dengan sedikit air kacau hingga naik minyak. Masakkan ayam dan kacau rata. Taburkan bijan dan hidangkan.







2 comments:

Note: Only a member of this blog may post a comment.