SAGU GULA PERANG
180 gm sagu,jangan basuh
Air secukup nya
1/2 biji putih telur
1. Masukkan sagu kedalam air mendidih di dalam periuk. Kacau hingga sagu jernih.
2. Tuangkan sagu kedalam tapis dan basuh dengan air paip untuk mengeluarkan kanjinya. Basuh 2-3 kali dan tuskan
3. Pukul putih telur hingga kembang. Campur Masuk kedalam sagu sejuk tadi dan campur sebati.
4. Masukkan kedalam acuan yang telah dibilas. Sejukan dalam peti sejuk.
Untuk sos nya
250 gm gula Merah, saya pakai cap bintang
60 gm gula
5 kuntum bunga cengkih,tumbuk
5 biji buah pelage,tumbuk
1/2 sudu teh serbuk halia kering(suku) jika ada
2-3 daun pandan,hiris halus
1 sudu makan tepung jagung
500 ml air
Masak semua bahan di-atas sampai pekat. Tapiskan ke dalam mangkuk sos.
Santan nya
500 ml santan pekat
Garam secukup rasa.
Keluarkan sagu dari acuan dan hidangkan dengan sirap gula dan santan secara berasingan.
No comments:
Post a Comment