Monday, September 30, 2013

SAGU GULA PERANG



SAGU GULA PERANG

180 gm sagu,jangan basuh

Air secukup nya

1/2 biji putih telur

1. Masukkan sagu kedalam air mendidih di dalam periuk. Kacau hingga sagu jernih.

2. Tuangkan sagu kedalam tapis dan basuh dengan air paip untuk mengeluarkan kanjinya. Basuh 2-3 kali dan tuskan

3. Pukul putih telur hingga kembang. Campur  Masuk kedalam sagu sejuk tadi dan campur sebati.

4. Masukkan kedalam acuan yang telah dibilas.  Sejukan dalam peti sejuk.


Untuk sos nya

250 gm gula Merah, saya pakai cap bintang

60 gm gula

5 kuntum bunga cengkih,tumbuk

5 biji buah pelage,tumbuk

1/2 sudu teh serbuk halia kering(suku) jika ada

2-3 daun pandan,hiris halus

1 sudu makan tepung jagung

500 ml air

Masak semua bahan di-atas  sampai pekat. Tapiskan ke dalam mangkuk sos.

Santan nya

500 ml santan pekat

Garam secukup rasa.


Keluarkan sagu dari acuan dan hidangkan dengan sirap gula  dan  santan secara berasingan.















No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.