Tuesday, November 19, 2013

MI HOKKIEN



MI HOKKIEN

500 gm mi kuning

150 gm isi ayam.potong nipis

150 gm udang,buang kulit

150 gm sotong,potong

150-200 gm sawi,potong

5 ulas bawang putih,tumbuk kasar

3 sudu makan minyak

Bahan sos (campur sekali)

21/2 s/m kicap pekat

1 s/m kicap cair

1 s/m sos tiram

2 s/t gula

1/2 s/t garam

1/4 s/t serbuk lada hitam

2 s/t tepung jagung

Sedikit serbuk perasa

1 cawan air

1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga naik Wangi nya.

2. Masukkan ayam,udang dan sotong goreng hingga ayam masak.

3. Tuangkan sos dan kacau rata. Biarkan mendidh . Masukkan mi dan kacau rata. Last masukkan sawi dan kacau rata.  Hidangkan panas2 bersama dengan sambal belacan.










 

1 comment:

Kak nor said...

Kat penang mi hokean berkuah macam sup