MI HOKKIEN
500 gm mi kuning
150 gm isi ayam.potong nipis
150 gm udang,buang kulit
150 gm sotong,potong
150-200 gm sawi,potong
5 ulas bawang putih,tumbuk kasar
3 sudu makan minyak
Bahan sos (campur sekali)
21/2 s/m kicap pekat
1 s/m kicap cair
1 s/m sos tiram
2 s/t gula
1/2 s/t garam
1/4 s/t serbuk lada hitam
2 s/t tepung jagung
Sedikit serbuk perasa
1 cawan air
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga naik Wangi nya.
2. Masukkan ayam,udang dan sotong goreng hingga ayam masak.
3. Tuangkan sos dan kacau rata. Biarkan mendidh . Masukkan mi dan kacau rata. Last masukkan sawi dan kacau rata. Hidangkan panas2 bersama dengan sambal belacan.
Kat penang mi hokean berkuah macam sup
ReplyDelete