Wednesday, August 5, 2015

KARI KACANG HIJAU






KARI KACANG HIJAU

1 cawan (250ml) kacang hijau,di rendam semalam atau pun sampai kembang. Pressure cook dengan 3 cawan air, 6 ulas bawang putih,2-3 chili hijau,1 s/m jintan putih,1 s/m serbuk kunyit and 3 cm halia tumbuk sampai empuk dan hanchur. Kalau tak ada pressure cooker rebus jer sampai masak dengan air secukup nya.

170 gm tomato,dibelah 4

300 gm ubi kentang ,dipotong

1 biji carrot,dipotong

250 gm terung ikut lah panjang ker bulat

2 tangkai chili hijau,dibelah

1 s/m serbuk jintan putih

Garam secukup rasa

5 cawan air

1 cawan santan pekat

2 s/m ghee,jika suka

Bahan tumis:

2 biji bawang besar,di hiris halus

5 tangkai lada kering,di potong

3 tangkai daun kari

1 s/t biji sawi

5-6 s/m minyak

1. Masukkan air kedalam kacang yang telah direbus tadi dan kacau rata. Panaskan dan biar sampai mendidh.

2. Masuk tomato,ubi,carrot dan serbuk jintan putih kacau rata dan biarkan mereneh sampai ubi masak.

3. Bila ubi sudah empuk masuk terung,garam dan santan pekat kacau rata dan biar mereneh. Dalam kuali lain tumis bahan lain sampai bawang menjadi perang. Tuangkan kedalam kuah kacang hijau dan kacau rata

.
4. Masak hingga terung empuk and kari sebati masuk ghee kacau rata.. Boleh di hidang bersama nasi. Sedap jika ada lauk ikan masin goreng dan sambal belacan. Selamat mencuba.






No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.