Thursday, August 20, 2015

NASI GORENG SARDIN



NASI GORENG SARDIN
 
1 cawan (250ml) beras basmathi jenis panjang. di masak ,lepas masak dapat 500gm nasi sejukkan
 
1 tin kecil ikan sardine ( 155gm) asingkan isi dan break into small pieces
 
1 biji bawang Holland,dihiris
 
1 tangkai chili hijau.dihiris
 
2-3 sudu makan air
 
1 s/t cuka atau jus limau nipis
 
3 s/m minyak
 
50 gm carrot atau kacang panjang
 
Garam dan perasa
 
Bahan tumbuk
 
1 s/t serbuk chili
 
3-4 tangkai chili padi jika suka pedas
 
1 cm belacan
 
2 ulas bawang merah
 
3 ulas bawang putih
 
1. Panaskan minyak dan tumis bawang,chili hijau dan bahan tumbuk hingga naik wang. Masuk ikan sardine ,air,cuka dan sos ikan sardin tumis hingga naik minyak.
 
2. Masuk garan dan serbuk perasa kacau rata dan tumis higga naik minyak. Masak nasi dan carrot kacau rata dan goreng  hingga sebati.
 
 




No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.