Monday, October 26, 2015

PAYASAM KACANG HIJAU



PAYASAM KACANG HIJAU 


Resipi saya dari Majalah SAJI



1 cawan kacang hijau,tanpa kulit,direndam 2-3 jam

6 cawan air

1 cawan susu sejat

1 cawan santan pekat

5 s/m biji sagu

50 gm gajus,digoreng dengan sedikit ghee

30 gm kismis,digoreng dengan sedikit ghee

4 s/m ghee

1 s/t serbuk buah pelaga

11/2 cawan gula atau secukup rasa sendiri

2 helai daun pandan

Sedikit garam

½ s/t warna kuning

1.    Rebus kacang dengan daun pandan hingga betul2 hanchur  kacau rata. Dan masuk biji sagu masak hingga  masak. Jika rasa pekat sangat bubur ini boleh di masuk 2 cawan lagi air.

2.    Bila mendidih boleh di masukkan semua bahan2 lain dan kacau rata dan masak hingga mendidih. Boleh di hidang panas atau pun sejuk.





No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.