PAYASAM
KACANG HIJAU
Resipi saya dari Majalah SAJI
1 cawan
kacang hijau,tanpa kulit,direndam 2-3 jam
6 cawan air
1 cawan susu
sejat
1 cawan
santan pekat
5 s/m biji
sagu
50 gm
gajus,digoreng dengan sedikit ghee
30 gm
kismis,digoreng dengan sedikit ghee
4 s/m ghee
1 s/t serbuk
buah pelaga
11/2 cawan gula
atau secukup rasa sendiri
2 helai daun
pandan
Sedikit
garam
½ s/t warna
kuning
1.
Rebus
kacang dengan daun pandan hingga betul2 hanchur kacau rata. Dan masuk biji sagu masak
hingga masak. Jika rasa pekat sangat
bubur ini boleh di masuk 2 cawan lagi air.
2.
Bila
mendidih boleh di masukkan semua bahan2 lain dan kacau rata dan masak hingga
mendidih. Boleh di hidang panas atau pun sejuk.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.