Friday, February 5, 2016

TAU FOO GORENG PEDAS DENGAN UBI KENTANG




TAU FOO GORENG PEDAS DENGAN UBI KENTANG

600 gm tau foo,dipotong cube kecil dan digoreng tapi jangan sampai garing. Ketepikan

300 gm ubi kentang,di-buang kulit potong cube.

150 gm tomato,dicencang

21/2 cawan santan cair

2 -3 s/m serbuk kari daging*

½ s/m serbuk chilie*

1 s/t serbuk garam masala*

100 gm bawang besar,dihiris halus

½ s/m pes halia

½ s/m pes bawang putih

2 tangkai daun kari

½ s/t gula

Garam dan perasa secukup nya.

3 s/m minyak

1.    Panaskan minyak dan tumis daun kari dan bawang hingga bawang menjadi perang. Masukkan pes bawang putih dan halia tumis hingga hilang bau.

2.    Masukkan serbuk* dan kacau rata masuk tomato cencang dengan sedikit air kacau rata dan masak hingga naik minyak.

3.    Masukkan ubi dan santan kacau rata dan tutup periuk dengan tudung. Biar sampai ubi masak.

4.    Masuk tau foo dan kacau rata dan masak hingga kering sedikit. Tabur dengan daun ketumbar cencang. Hidangkan dengan nasi.




No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.