TAU FOO
GORENG PEDAS DENGAN UBI KENTANG
600 gm tau
foo,dipotong cube kecil dan digoreng tapi jangan sampai garing. Ketepikan
300 gm ubi
kentang,di-buang kulit potong cube.
150 gm
tomato,dicencang
21/2 cawan
santan cair
2 -3 s/m
serbuk kari daging*
½ s/m serbuk
chilie*
1 s/t serbuk
garam masala*
100 gm
bawang besar,dihiris halus
½ s/m pes
halia
½ s/m pes
bawang putih
2 tangkai
daun kari
½ s/t gula
Garam dan
perasa secukup nya.
3 s/m minyak
1.
Panaskan
minyak dan tumis daun kari dan bawang hingga bawang menjadi perang. Masukkan
pes bawang putih dan halia tumis hingga hilang bau.
2.
Masukkan
serbuk* dan kacau rata masuk tomato cencang dengan sedikit air kacau rata dan
masak hingga naik minyak.
3.
Masukkan
ubi dan santan kacau rata dan tutup periuk dengan tudung. Biar sampai ubi
masak.
4.
Masuk
tau foo dan kacau rata dan masak hingga kering sedikit. Tabur dengan daun
ketumbar cencang. Hidangkan dengan nasi.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.