STEW AYAM
KERALA
Stew ayam
ini sedap dan selalu nya di-makan dengan Apam lenggang atau pun putu mayang
1 kg
ayam,dipotong kecil2 dan di gaul dengan sedikit garam ketepikan.
3 biji ubi kentang,dipotong
4
1 biji ubi
kentang (size kecil) direbus hingga empuk dan di lecek.
2 batang
carrot,dipotong ikut suka hati.
2 cawan
santan cair
3 cawan
santan pekat
Jus limau
nipis, secukup rasa
Garam
secukup rasa
Sedikit daun
ketumbar,untuk ditabur
2 s/t serbuk
ketumbar
1 s/t serbuk
garam masala
½ s/m serbuk
lada hitam yang baru ditumbuk
2 batang
kayu manis*
8 biji buah
pelaga,ditumbuk sedikit*
8 kuntum
bunga cengkih*
2 biji
bawang besar,dihiris halus
6 ulas
bawang putih,dihiris halus
2 inch
halia,dihiris halus
5 tangkai chilie
hijau dibelah
4 tangkai
daun kari
5-6 s/m
minyak
1.
Panaskan
minyak dan masuk bahan * kacau rata, masuk bawang putih,chilie hijau dan halia
kacau dan goreng hingga wangi.
2.
Masuk
bawang dan tumis hingga bawang menjadi light brown. Kecilkan api dan masuk serbuk
ketumbar dan garam masala kacau rata dan masuk ayam ubi dan carrot kacau rata
dan goreng selama 5 mint.
3.
Tuangkan
santan cair dan kacau rata. Tutup periuk dan biar mendidih . Bila ubi sudah
masak masuk ubi yang telah di lecek dan santan pekat kacau rata dan masuk
garam,serbuk lada hitam dan jus limau nipis. Suaikan rasa. Masak hingga
mendidih. Tutup api tabor dengan daun ketumbar. Hidangkan dengan apam lenggang
atau pun putu mayam.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.