Tuesday, May 17, 2016

STEW AYAM KERALA



STEW AYAM KERALA

Stew ayam ini sedap dan selalu nya di-makan dengan Apam lenggang atau pun putu mayang

1 kg ayam,dipotong kecil2 dan di gaul dengan sedikit garam ketepikan.

3 biji ubi kentang,dipotong 4

1 biji ubi kentang (size kecil) direbus hingga empuk dan di lecek.

2 batang carrot,dipotong ikut suka hati.

2 cawan santan cair

3 cawan santan pekat

Jus limau nipis, secukup rasa

Garam secukup rasa

Sedikit daun ketumbar,untuk ditabur

2 s/t serbuk ketumbar

1 s/t serbuk garam masala

½ s/m serbuk lada hitam yang baru ditumbuk

2 batang kayu manis*

8 biji buah pelaga,ditumbuk sedikit*

8 kuntum bunga cengkih*

2 biji bawang besar,dihiris halus

6 ulas bawang putih,dihiris halus

2 inch halia,dihiris halus

5 tangkai chilie hijau dibelah

4 tangkai daun kari

5-6 s/m minyak

1.    Panaskan minyak dan masuk bahan * kacau rata, masuk bawang putih,chilie hijau dan halia kacau dan goreng hingga wangi.

2.    Masuk bawang dan tumis hingga bawang menjadi light brown. Kecilkan api dan masuk serbuk ketumbar dan garam masala kacau rata dan masuk ayam ubi dan carrot kacau rata dan goreng selama 5 mint.

3.    Tuangkan santan cair dan kacau rata. Tutup periuk dan biar mendidih . Bila ubi sudah masak masuk ubi yang telah di lecek dan santan pekat kacau rata dan masuk garam,serbuk lada hitam dan jus limau nipis. Suaikan rasa. Masak hingga mendidih. Tutup api tabor dengan daun ketumbar. Hidangkan dengan apam lenggang atau pun putu mayam.




No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.