BOONDI
LADOO
500 gm
tepung kacang kuda
¼ cawan
tepung beras
¼ s/t soda
bicarbonate
¼ warna
kuning
11/2 s/m
ghee
2 cawan
air,atau secukup nya.
Minyak untuk
mengoreng
1 sudu besar
yang berlubang kecil2
Bahan2
sampingan:
60 gm
gajus,digoreng dan potong kecil2
60 gm
kismis,dipotong kecil
1 s/t serbuk
buah pelaga
6 kuntum
bunga cengkih,ditumbuk
1.
Campur
dan ayak bahan kering,masuk dalam mangkuk
2.
Masukkan
air sedikit demi sedikit dan kacau menjadi batter yang tak cair tak pekat.
Masuk ghee dan warna kacau rata.
3.
Panaskan
minyak,pegang sudu berlubang 3-4 inci di atas paras minyak. Tuang adunan ke
atas sudu berlubang.
4.
Adunan
akan meleleh dengan sendiri nya kedalam lubang sudu dan menjadi ia seperti
titisan,titisan adunan ini akan kembang bulat kecil2.
5.
Bila
warna bertukar keemasan dan agak ranggup,keluarkan dan tapiskan minyak dengan
kertas tissue. Buat semua sampai habis. Ketepikan.
Untuk sirup gula:
750 gm gula
2 cawan air
1.
Campurkan
gula dan air dalam kuali masak hingga gula cair dan masak hingga menjadi sirup
masak dengan api yang kecil.
2.
Sediakan
satu piring kecil dengan sedikit air. Titiskan sedikit air sirup kedalam air
jika sirup menjadi bola dan tak cair dalam air.
3.
Tutup
api dan masukkan boondi yang telah digoreng tadi dengan bahan sampingan kacau
rata dan biarkan suam.
4.
Sapu
tangan dengan sedikit minyak sapi dan ambil sedikit adunan dan bentukan bulat2
dengan kemas. Dan biarkan sejuk.
I really loves ladoo..my friend used to get for me..but now i want to try to make it seems it is not so difficult after watching it fron youtube..hope, i can try it using your recipe..all the best to you
ReplyDelete