CHIROTI(
KUIH TIRAM )
220 gm
tepung gandum,diayak
20 gm
ghee,cair
¼ s/t garam
Minyak untuk
goreng
Untuk
pes:
½ cawan
tepung beras
Ghee, cair
Tuangkan minyak sapi ke dalam tepung beras dan campur
menjadi pes.
¼ cawan gula
1 s/t serbuk buah pelaga
Kisar gula dan campur dengan serbuk buah pelaga.
Kacang pistachios,cencang,jika suka.
1.
Satukan tepung,garam dan ghee dan gaul
hingga sebati. Tuangkan air sedikit demi sedikit dan gaul menjadi doh yang
sedikit keras dan licin dan senang diuli. Ketepikan selama 1 jam tutup dengan
kain basah.
2.
Bagai doh kepada 6 bahagian dan uli doh
menjadi nipis. Sapu dengan pes dan atur. Gulung kemas dan potong kepada 12
bahagian.
3.
Uli dan goreng hingga menjadi kekuningan
dan tuskan dan biarkan sejuk. Bila sejuk tabur dengan gula dan kacang
pistachious. Simpan dalam bekas kedap udara.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.