MASALA
VADAI
200 gm
kadalai paruppu,direndan 4-5 jam
2 s/t jintan
manis
2 tangkai
chilie kering,dipotong
3 cm
halia,dicencang
2 biji
bawang besar,dipotong halus
2 tangkai
chilie hijau,hiris halus
3 tangkai
daun kari,dimayang
Garam
secukup rasa
Minyak untuk
goreng
1.
Ambil
3 sudu makan kacang dhal dan asingkan .
2.
Kisar
kacang dengan chilie kering dan halia tapi jangan lumat sangat dengan sedikit
air.
3.
Masukkan
kacang yang sudah di kisar tadi dan campur dengan 3 sudu kacang dan semua
bahan2 lain( kecuali Minyak) kacau sebati.
4.
Panaskan
minyak ambil sedikit doh dan bentukan bulat dan leperkan dan gelongsorkan ke
dalam minyak.
5.
Goreng
hingga menjadi perang.
ULUTHAM
VADAI
200 gm urad
dhal (ulutham paruppu) direndam 4 jam.
1 s/t jintan
manis
3 cm
halia,dicencang
2 biji
bawang besar,dipotong halus
2-3 tangkai
chilie hijau,dipotong halus
2-3 tangkai
chilie padi,jika suka pedas (tapi jangan banyak sangat nanti pedas)
3 tangkai
daun kari,di mayang
3 tangkai
daun ketumbar,dimayang,jika ada
Garam
secukup rasa
Minyak untuk
goreng
1.
Kisar
urad dhal dengan jintan manis dan halia hingga sebati dan lumat dengan sedikit
air(jangan guna banyak air nanti tak buat nak bentukan)
2.
Campurkan
dengan semua bahan lain kecuali minyak. Panaskan minyak dan ambil sedikit doh
dengan tangan yang basah dan leperkan dan buat lubang di tengah nya.
3.
Gelongsorkan
kedalam minyak dan goreng hingga menjadi perang. Tuskan di atas kertas penyerap
minyak.
vadai memang fav saya..sangat sedap ...:)
ReplyDeleteTerima kasih sudi sharing recipes aneka vadai ni Chef Thyaga. Kesukaan saya sekeluarga.
ReplyDeleteWill definitely give these two goodies a try.