Monday, April 10, 2017

CHICKEN GHEE ROAST



CHICKEN GHEE ROAST

1.5 kg ayam,dipotong

135 gm yoghurt

2 s/m jus limau nipis,atau secukup rasa

1 s/t gula

Garam secukup rasa

Bahan kisar

20 tangkai chilie kering,direndam

6 ulas bawang putih

4 cm halia

11/2 s/m serbuk ketumbar

11/2 s/m serbuk jintan putih

11/2 s/t serbuk jintan manis

1 s/m serbuk chilie

1 s/t serbuk lada hitam

Bahan tumis

½ cup ghee

200 gm bawang,dipotong halus

4 tangkai daun kari

1.    Kisar bahan kisar dengan sedikit air hingga lumat. Campur ayam,yoghurt,jus limau ,gula,garam dan bahan kisar gaul rata dan simpan selama 2 jam atau pun semalam dalam peti ais.

2.    Panaskan ghee dan tumis bawang hingga menjadi sedikit perang. Masukan  daun kari dan ayam gaul rata dan masak hingga kering.





No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.