PAAL KOVA
Nota: Nak buat kuih ini kena pandai masak gula tu kalau tak pandai jangan cuba mesti tak jadi.
300 gm
tepung susu,disangai sebentar dan ketepikan
400 gm gula
1 cawan air
½ cawan
serbuk kacang badam
11/2 s/m
ghee
Badam
cencang dan koma2 untuk hiasan
Loyang
disapu dengan sedikit ghee
1.
Masukkan
gula kedalam kuali dan tuangkan 1 cawan air dan masak hingga gula larut dan
mendidih. Sediakkan pinggan kecil dengan
sedikit air. Ambil sedikit air gula dan titik kedalam air jika gula tak cair
dalam air itu bermakna gula sudah siap.
2.
Kecilkan
api dan masuk tepung susu sedikit demi sedikit dan kacau sebati. Masuk serbuk
badam dan ghee dan kacau hingga pekat.
Tuangkan kedalam Loyang dan ratakan. Bila sudah sejuk sedikit boleh lah potong
dan hiasankan dengan koma2 dan badam cencang.
Resipi asal dari Puan G.Rukumani,Kuala kedah.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.