AYAM
PARATHE DENGAN KACANG PANJANG
Dalam gambar ayam
parathe ini saya guna ayam vegetarian pasal masakkan vegetarian tapi dalam recipe ini saya ganti daging
ayam
300 gm isi
ayam. Dipotong kecil2
200 gm
kacang panjang,dipotong
1 labu
bawang besar,dipotong halus
2 tangkai
daun kari
2 s/m pes
halia bawang putih*
¼ cawan
santan pekat
11/2 cawan
air
Sedikit jus
asam java
Garam
secukup rasa
¼ cawan
minyak
Serbuk
masala
1 s/m serbuk
ketumbar
2 s/m serbuk
chilie
1 s/t serbuk
garam masala
1 s/t serbuk
jintan putih
1 s/t serbuk
jntan manis
½ s/t serbuk
kunyit
*kisar bawang putih dengan halia
1.
Panaskan
minyak dan tumis bawang hingga menjadi sedikit perang. Masakkan pes halia
bawang putih dan tumis hingga hingga hilang bau halia bawang putih
2.
Masukkan
daun kari dan bahan serbuk kacau dan tuangkan ½ cawan air dan tumis hingga naik
minyak.masukkan ayam dan kacau rata.masak sampai naik minyak.
3.
Masukkan
kacang,air,santan,air asam dan garam kacau rata dan masak hingga sedikit
kering.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.