Saturday, November 4, 2017

VADAI RANGGUP



VADAI RANGGUP

200 gm kadalai paruppu,direndan 4-5 jam

2  s/m tepung beras

2 s/t jintan manis

1 s/t sebuk chilie

1/4 s/t serbuk kunyit

2 tangkai chilie kering,dipotong halus

3 cm halia,dicencang

1 biji bawang besar,dipotong halus

2 tangkai chilie hijau,dipotong halus

3 tangkai daun kari,dimayang

Garam secukup rasa

Minyak untuk goreng

1.    Kisar kacang dengan chilie kering dan halia tapi jangan lumat sangat jangan kasar sangat dengan sedikit air.

2.    Masukkan kacang yang sudah di kisar tadi dan campur dengan 2 s/m tepung beras dan semua bahan2 lain( kecuali Minyak) kacau sebati.

3.    Panaskan minyak ambil sedikit doh dan bentukan bulat dan leperkan menjadi nipis  ( kecil jangan besar) dan gelongsorkan ke dalam minyak. Kena cepat kena goreng banyak bukan satu satu.

4.    Goreng hingga menjadi perang garing.
Nota: ini kena pandai buat kalau tidak dia tak jadi garing..






1 comment:

  1. Thank you so much for sharing Encik Thyaga. Love all your recipes, also make me want to try indian dishes. Selalu makan kat kedai je. Now can try ur recipe. Please share more, i like ur sharing as it will allow me to try many famous & variety malaysian dishes :)

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.