VADAI
RANGGUP
200 gm
kadalai paruppu,direndan 4-5 jam
2 s/m tepung beras
2 s/t jintan
manis
1 s/t sebuk chilie
1/4 s/t serbuk kunyit
1 s/t sebuk chilie
1/4 s/t serbuk kunyit
2 tangkai
chilie kering,dipotong halus
3 cm
halia,dicencang
1 biji
bawang besar,dipotong halus
2 tangkai
chilie hijau,dipotong halus
3 tangkai
daun kari,dimayang
Garam
secukup rasa
Minyak untuk
goreng
1.
Kisar
kacang dengan chilie kering dan halia tapi jangan lumat sangat jangan kasar
sangat dengan sedikit air.
2.
Masukkan
kacang yang sudah di kisar tadi dan campur dengan 2 s/m tepung beras dan semua
bahan2 lain( kecuali Minyak) kacau sebati.
3.
Panaskan
minyak ambil sedikit doh dan bentukan bulat dan leperkan menjadi nipis ( kecil jangan besar) dan gelongsorkan ke
dalam minyak. Kena cepat kena goreng banyak bukan satu satu.
4.
Goreng
hingga menjadi perang garing.
Nota: ini kena
pandai buat kalau tidak dia tak jadi garing..
Thank you so much for sharing Encik Thyaga. Love all your recipes, also make me want to try indian dishes. Selalu makan kat kedai je. Now can try ur recipe. Please share more, i like ur sharing as it will allow me to try many famous & variety malaysian dishes :)
ReplyDelete