KEK PASSION
100gm kacang walnut,panggang,cengcang
340gm labak merah,parut
100gm kismis hitam,cengcang
4 biji telur sized besar
300gm sugar perang
240gm minyak jagung
1 sudu besar vanilla esen
Ayak sekali
260gm tepung gandung
11/2 sudu teh baking powder
1 sudu teh baking soda
1/2 sudu teh garam
11/2 sudu teh serbuk kayu kulit manis
Alas dan griskan tin pembakar 21cm
1. Enjutkan telur hingga kembang masukkan gula dan pukul hingga kembang dan gebu masukkan minyak dan vanilla pukul lagi.
2. Masukkan tepung dan pukul rata. Kaup dan balikkan tepung perlahan2 dengan camca. Ulang hingga tepung habis. Masukkan lobak merah dengan kismis gaul rata.
3. Masukkan ke dalam tin dan masuk ke dalam ketuhar 180c selama 1 jam atau sampai masak.
Keluarkan dan sejukkan.
CREAM CHEESE FROSTING
130gm cream cheese
75gm mentega
1/2 cawan gula icing
1/2 sudu teh parutan kulit lemon
1 sudu besar jus lemon
1. putar mentega. Masukkan gula icing dan putar masukk cream cheese dan kulit lemon dan jus lemon. Putar hingga kembang.Sapu di-atas kek. Hiaskan dengan daun pidina dan ceri merah.
100gm kacang walnut,panggang,cengcang
340gm labak merah,parut
100gm kismis hitam,cengcang
4 biji telur sized besar
300gm sugar perang
240gm minyak jagung
1 sudu besar vanilla esen
Ayak sekali
260gm tepung gandung
11/2 sudu teh baking powder
1 sudu teh baking soda
1/2 sudu teh garam
11/2 sudu teh serbuk kayu kulit manis
Alas dan griskan tin pembakar 21cm
1. Enjutkan telur hingga kembang masukkan gula dan pukul hingga kembang dan gebu masukkan minyak dan vanilla pukul lagi.
2. Masukkan tepung dan pukul rata. Kaup dan balikkan tepung perlahan2 dengan camca. Ulang hingga tepung habis. Masukkan lobak merah dengan kismis gaul rata.
3. Masukkan ke dalam tin dan masuk ke dalam ketuhar 180c selama 1 jam atau sampai masak.
Keluarkan dan sejukkan.
CREAM CHEESE FROSTING
130gm cream cheese
75gm mentega
1/2 cawan gula icing
1/2 sudu teh parutan kulit lemon
1 sudu besar jus lemon
1. putar mentega. Masukkan gula icing dan putar masukk cream cheese dan kulit lemon dan jus lemon. Putar hingga kembang.Sapu di-atas kek. Hiaskan dengan daun pidina dan ceri merah.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.