TAU FOO TELUR KUKUS
Bahan2 untuk menbuat tau foo
500gm tau foo lembut
3 biji telur
1 sudu besar tepung jagung
1 cube stok ayam
1/4 cawan air
Garam secukup rasa
1 tin size 5in
Campurkan semua bahan2 di-atas dan blend sampai lumat. Sapu tin dengan minyak dan alas dengan plastic. Tuangkan taufoo kisar dan kukus sampai masak. Sejukkan dan potong 2 untuk resipi ini guna separuh saja.
CAPSICUM |
60gm daging ayam cencang.
50gm capsicum kuning,potong cube halus
50gm capsicum hijau,potong cube halus
1 tangkai chilli merah,potong cube
3-4 chilli padi,kalau suka pedas
2 ulas bawang putih,cencang
3-3 sudu besar minyak
Sos-nya
3/4 cawan air
2 sudu besar sos tiram
1 /2 sudu teh gula
1 sudu teh tepung jagung
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga wangi.
2. Masukkan ayam dan kacau sampai ayam masak. Tuangkan sos dan kacau sebati. Masukkan capsicum dan chilli padi.
3. Potong tau foo dan atur di dalam pinggan.
4. Tuangkan masakan ayam keatas tau foo. Dan hias dengan potongan daun bawang . Hidangkan panas-panas.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.