Friday, January 27, 2012

SARDIN BUATAN SENDIRI


IKAM SARDIN BUATAN SENDIRI

Resipi ini saya ambil dari blog DARI DAPUR ORANG KAMPUNG  blog kawan saya NONIE SUPIAN
Resipi asal dari Riezanie's Recipe

700gm ikan tuna
1/2 cawan tomato puree
1/2 cawan minyak
21/2 cawan air
Garam gula secukup rasa

Kisar halus
25gm bawang putih
80gm bawang merah
20gm halia

1. Ikan tuna di-potong sederhan besar. buang kepalanya.
2. Dalam periuk tekanan ,panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga harum bau nya. Masukkan tomato puree dan masak hingga terbit minyak.Tuang air dan masuk garam dan gula secukup rasa.
3. Bila medidih,masukkan ikan,kacau rata dan tutup periuk tekanan. Pasang injapnya dan bila periuk mengeluarkan wap dan bunyi "berdesir". Kecilkan api dan biar masak perlahan selama 1 jam.
4. Cukup waktu bawa periuk tadi ke dalam sinki dan alirkan air paip atas nya sehingga wap dalam periuk habis. buka tudung nya dan periksa keadaan ikan. Selalu nya pada masa ini ikan masih kekal  dalam bentuk asal nya,tapi tulang2 nya menjadi lembut seperti sardin dalam tin.
5. Boleh lah masak mengikut kreativiti masing2. Sardin rasa lebih sedap kalau simpan semalam.














No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.