SINGGANG CHE SOM
4 ekor ikan kembung
300gm sayur jeruk cina,potong ikut suka
1 batang serai,ketuk
2-3 keping asam gelugor,atau ikut rasa
2 tangkai chilli hijau,potong 2
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh gula
1-2 sudu besar minyak
4 cawan air
Garam secukup rasa
Kisar(A)
5 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
5 tangkai chilli padi,ikut rasa pedas
1 cm halia
1 cm lengkuas
1. Panasken minyak dan tumis A hingga wangi.
2. Masukkan Air,kunyit,serai,gala,asam gelugor, sayur jeruk dan garam biarkan ia mendidih.
3. Masukkan ikan dan masak hingga ikan masak. Hidangkan panas2 dengan nasi
4 ekor ikan kembung
300gm sayur jeruk cina,potong ikut suka
1 batang serai,ketuk
2-3 keping asam gelugor,atau ikut rasa
2 tangkai chilli hijau,potong 2
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh gula
1-2 sudu besar minyak
4 cawan air
Garam secukup rasa
Kisar(A)
SAYUR JERUK CINA |
5 ulas bawang merah
5 tangkai chilli padi,ikut rasa pedas
1 cm halia
1 cm lengkuas
1. Panasken minyak dan tumis A hingga wangi.
2. Masukkan Air,kunyit,serai,gala,asam gelugor, sayur jeruk dan garam biarkan ia mendidih.
3. Masukkan ikan dan masak hingga ikan masak. Hidangkan panas2 dengan nasi
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.