PUTTU IKAN YU
Puttu ikan yu ini baik untuk orang yang lepas bersalin. Orang India selalu nya bagi orang lepas bersalin ikan yu. ini akan menambah susu.
500gm ikan yu buangkan kulit dan potong cube,kukus sampai masak,hancur kasar
11/2 cawan kelapa parut.digoreng tanpa minyak hingga perang (jangan sampai perang sangat)
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh serbuk jintan manis
Garam secukup rasa
Jus limau nipis secukup rasa (jangan masam sangat)
3-4 sudu besar minyak
(A)
1 biji bawang besar,mayang
3 tangkai chili kering,potong 3
1 tangkai cilli hijau,potong halus
1 sudu teh biji sawi
1/2 sudu teh ulutham paruppu
2 tangkai daun kari
(B)
2cm halia,mayang
2 ulas bawang putih,mayang
1 sudu besar jintan putih,tumbuk kasar
1. Gaul ikan dengan serbuk kunyit ,kelapa and serbuk jintan. Panaskan minyak dan tumis A sampai wangi.
2. Masukkan B dan kacau rata dan goreng hingga wangi . Masukkan ikan,jinta putih dan jus limau kacau dan masak hingga kering sedikit. (jangan kering sangat mesti lembah)
Puttu ikan yu ini baik untuk orang yang lepas bersalin. Orang India selalu nya bagi orang lepas bersalin ikan yu. ini akan menambah susu.
500gm ikan yu buangkan kulit dan potong cube,kukus sampai masak,hancur kasar
11/2 cawan kelapa parut.digoreng tanpa minyak hingga perang (jangan sampai perang sangat)
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh serbuk jintan manis
Garam secukup rasa
Jus limau nipis secukup rasa (jangan masam sangat)
3-4 sudu besar minyak
(A)
1 biji bawang besar,mayang
3 tangkai chili kering,potong 3
1 tangkai cilli hijau,potong halus
1 sudu teh biji sawi
1/2 sudu teh ulutham paruppu
2 tangkai daun kari
(B)
2cm halia,mayang
2 ulas bawang putih,mayang
1 sudu besar jintan putih,tumbuk kasar
1. Gaul ikan dengan serbuk kunyit ,kelapa and serbuk jintan. Panaskan minyak dan tumis A sampai wangi.
2. Masukkan B dan kacau rata dan goreng hingga wangi . Masukkan ikan,jinta putih dan jus limau kacau dan masak hingga kering sedikit. (jangan kering sangat mesti lembah)
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.