Thursday, March 29, 2012

KARI KEPALA IKAN

KARI KEPALA IKAN

600gm kepala ikan,potong
60gm serbuk kari ikan & 20gm serbuk cilli,dibancuh dengan sedikit air menjadi pes.
60gm asam java diramas dengan sedikit air tapis dan campur dengan
1 litre santan
8 biji bendi,potong 2
1 biji tomato,potong 4
Minyak untuk tumis
Garam secukup rasa
Kalau nak sedap lagi masuk 1 cube ikan billis stock.Tapi saya tak masuk.
Bahan2 tumis (A)
8 ulas bawang merah,di-hiris
4 ulas bawang putih,di-hiris
2 tangkai daun kari
1 sudu teh halba

1. Panaskan minyak dan tumis A hingga wangi dan bawang menjadi perang.
2. Masukkan pes kari dan tumis hingga naik minyak. Tuangkan santan dan kacau rata.
3. Biarkan mendidih atas api yang sederhana selama 10-15 mint.
4. Masukkan ikan dan biarkan hingga ikan masak. Masukkan bendi dan tomato. kacau rata. tutup periuk.
tutup api. Saya tak suka bendi masak sangat. Hidang selepas 1-2 jam.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.