SAMBAL IKAN BILLIS
400gm ikan billis hidup,buang kepala gaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit dan goreng hingga garing ketepikan.
1-2 biji bawang besar,potong besar
2 tangkai daun kari
1-2 sudu besar jus asam java,atau secukup rasa
4 sudu besar minyak
1/4 cawan air,atau secukup nya
Garam dan gula secukup rasa
Bahan2 kisar
20 tangkai chilli kering,buang biji dan rendam
15 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
3 batang serai
1. Panaskan minyak dan masuk daun kari dan bahan2 kisar. Tumis hingga naik minyak .
2. Masukkan air asam java,gula, garam dan air kacau rata masak hingga kuah jadi pekat. Masuk bawang dan kacau (Saya suka bawang 1/2 masak) masuk ikan billis dan kacau rata. Masak sebentar.
Nota: Suaikan rasa sebelum masuk garam. Kalau suka boleh masuk serbuk perasa. Sambal ini sedap di-makan terus jangan simpan lama.
400gm ikan billis hidup,buang kepala gaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit dan goreng hingga garing ketepikan.
1-2 biji bawang besar,potong besar
2 tangkai daun kari
1-2 sudu besar jus asam java,atau secukup rasa
4 sudu besar minyak
1/4 cawan air,atau secukup nya
Garam dan gula secukup rasa
Bahan2 kisar
20 tangkai chilli kering,buang biji dan rendam
15 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
3 batang serai
1. Panaskan minyak dan masuk daun kari dan bahan2 kisar. Tumis hingga naik minyak .
2. Masukkan air asam java,gula, garam dan air kacau rata masak hingga kuah jadi pekat. Masuk bawang dan kacau (Saya suka bawang 1/2 masak) masuk ikan billis dan kacau rata. Masak sebentar.
Nota: Suaikan rasa sebelum masuk garam. Kalau suka boleh masuk serbuk perasa. Sambal ini sedap di-makan terus jangan simpan lama.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.