SINGGANG IKAN
1 kg ikan kembung
10 biji terung bulat kecil,potong 2. kalau ada.
(A)
4cm lengkuas,di-hiris
5 ulas bawang merah,di-hiris
5 ulas bawang putih,di-hiris
3 tangkai cilli merah atau hijau,potong
3-4 asam keping,atau secukup rasa
1.250 litre air
Garam secukup rasa
1. Masukkan semua bahan A kedalam periuk dan masak hingga mendidih.
2. Masuk ikan dan terung dan masak hingga ikan masak.
1 kg ikan kembung
10 biji terung bulat kecil,potong 2. kalau ada.
(A)
4cm lengkuas,di-hiris
5 ulas bawang merah,di-hiris
5 ulas bawang putih,di-hiris
3 tangkai cilli merah atau hijau,potong
3-4 asam keping,atau secukup rasa
1.250 litre air
Garam secukup rasa
1. Masukkan semua bahan A kedalam periuk dan masak hingga mendidih.
2. Masuk ikan dan terung dan masak hingga ikan masak.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.