AVIYAL BUNGA KUBIS
500gm bunga kubis,potong
11/2 cawan santan
1 sudu besar pes halia
1 sudu besar pes bawang putih
Garam secukup rasa
Secubit gula
Bahan gilling
70gm kelapa parut
1 tangkai cilli hijau
1 sudu teh jintan manis
Bahan tumis (A)
1 biji bawang besar,mayang
1 tangkai chilli merah
1 tangkai chiili hijau
1 batang kayu kulit manis
2 kuntum bunga lawang
2 tangkai daun kari
2-3 sudu besar minyak
1. Panaskan minyak dan tumis A hingga wang dan bila bawang sudah garing masukkan pes bawang putih dan halia. Tumis hingga naik wangi nya.
2. Masukkan kubis,bahan gilling,garam,gula dan santan kacau rata dan biarkan sampai pekat dan bunga kubis masak.
NOTA: Sayur bunga kubis boleh diganti dengan sayur seperti lobak merah,kacang buncis dan cendawan
500gm bunga kubis,potong
11/2 cawan santan
1 sudu besar pes halia
1 sudu besar pes bawang putih
Garam secukup rasa
Secubit gula
Bahan gilling
70gm kelapa parut
1 tangkai cilli hijau
1 sudu teh jintan manis
Bahan tumis (A)
1 biji bawang besar,mayang
1 tangkai chilli merah
1 tangkai chiili hijau
1 batang kayu kulit manis
2 kuntum bunga lawang
2 tangkai daun kari
2-3 sudu besar minyak
1. Panaskan minyak dan tumis A hingga wang dan bila bawang sudah garing masukkan pes bawang putih dan halia. Tumis hingga naik wangi nya.
2. Masukkan kubis,bahan gilling,garam,gula dan santan kacau rata dan biarkan sampai pekat dan bunga kubis masak.
NOTA: Sayur bunga kubis boleh diganti dengan sayur seperti lobak merah,kacang buncis dan cendawan
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.