CHUTNEY TOMATO
500gm tomoto,di-rendan dalam air panas selama 5-10 mint,Buang kulit dan cengang
(A)
4-5 s/b minyak
2 biji bawang besar,hiris halus
3 tangkai cilli hijau,hiris halus.
2 tangkai daun kari
1 batang kayu kulit manis
2 kuntum bung lawang
1 s/t biji sawi
1 s/t ulutham parupu
(B)
1 s/b pes halia
1 s/b pes bawang putih
(C)
1 s/t serbuk jintan manis
1 s/t serbuk ketumbar
1 s/t serbuk cilli,kalau suka pedas tambah lagi.
1 s/t serbuk garam masala
Garam secukup rasa
1. Panaskan minyak dan tumis A hingga naik bau nya. Masukkan B and sedikit air kacau rata dan goreng hingga naik minyak.
2. Masukkan C dengan sedikit air dan kacau hingga niak minyak. Masukkan Tomato dan kacau rata. Masak hingga pekat suaikan rasa. Hidang dengan tosai atau Idili.
(A)
4-5 s/b minyak
2 biji bawang besar,hiris halus
3 tangkai cilli hijau,hiris halus.
2 tangkai daun kari
1 batang kayu kulit manis
2 kuntum bung lawang
1 s/t biji sawi
1 s/t ulutham parupu
(B)
1 s/b pes halia
1 s/b pes bawang putih
(C)
1 s/t serbuk jintan manis
1 s/t serbuk ketumbar
1 s/t serbuk cilli,kalau suka pedas tambah lagi.
1 s/t serbuk garam masala
Garam secukup rasa
1. Panaskan minyak dan tumis A hingga naik bau nya. Masukkan B and sedikit air kacau rata dan goreng hingga naik minyak.
2. Masukkan C dengan sedikit air dan kacau hingga niak minyak. Masukkan Tomato dan kacau rata. Masak hingga pekat suaikan rasa. Hidang dengan tosai atau Idili.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.