VARUVAL PERIA
400gm peria,potong kechil2
1 biji tomato,cencang halus
2 ulas bawang putih,tumbuk kasar
2cm halia,tumbuk kasar
1/2 sudu besar serbuk ketumbar
1/2 sudu besar serbuk chili
1/2 cawan air
Garam secukup rasa
Bahan tumis
5-6 sudu besar minyak
(A)
1 biji bawang besar,hiris halus
2-3 tangkai chili kering,potong
1 sudu teh biji sawi
1 sudu teh ulutham parupu
2 tangkai daun kari
1. Panaskan minyak dan tumis A hingga wangi dan bila bawang menjadi perang. Masukkan bawang putih dan halia masukkan sedikit air dan tumis hingga hilang bau bawang putih dan halia.
2. Masukkan semua bahan lain dan kacau rata. Kechilkan api dan tutup kuali dengan tudung biar sampai perai masak. Bila peria sudah masak. Kacau hingga kering. Hidangkan dengan nasi.
.
400gm peria,potong kechil2
1 biji tomato,cencang halus
2 ulas bawang putih,tumbuk kasar
2cm halia,tumbuk kasar
1/2 sudu besar serbuk ketumbar
1/2 sudu besar serbuk chili
1/2 cawan air
Garam secukup rasa
Bahan tumis
5-6 sudu besar minyak
(A)
1 biji bawang besar,hiris halus
2-3 tangkai chili kering,potong
1 sudu teh biji sawi
1 sudu teh ulutham parupu
2 tangkai daun kari
1. Panaskan minyak dan tumis A hingga wangi dan bila bawang menjadi perang. Masukkan bawang putih dan halia masukkan sedikit air dan tumis hingga hilang bau bawang putih dan halia.
2. Masukkan semua bahan lain dan kacau rata. Kechilkan api dan tutup kuali dengan tudung biar sampai perai masak. Bila peria sudah masak. Kacau hingga kering. Hidangkan dengan nasi.
.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.