AYAM KUKUS IKAN MASIN
500gm ayam,potong kecil dan perapkan dengan
1 sudu teh gula,atau secukup rasa
1/4 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu besar minyak bijan
Garam secukup rasa
Selama 3-4 jam atau semalam dalam peti ais.
2 sudu besar minyak
30gm halia,mayang halus
60gm isi ikan masin,potong nipis dan goreng hingga garing,ketepikan.
Daun ketumbar,chili merah untuk hias
1. Panaskan minyak dan tumis halia hingga wangi tapi jangan garing
2. Masukkan ayam yang diperap dan kacau rata selama 2 mint. Keluarkan dan masuk kedalam bekas lain yang boleh di kukus.
3. Taburkan ikan masin ke atas ayam dan kukus hingga ayam masak. Hiaskan dengan chili merah dan daun ketumbar. Hidangkan panas2 dengan nasi.
NOTA: Gunakan ayam segar dan boleh juga tambah dengan chili padi kalau suka pedas.
.
500gm ayam,potong kecil dan perapkan dengan
1 sudu teh gula,atau secukup rasa
1/4 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu besar minyak bijan
Garam secukup rasa
Selama 3-4 jam atau semalam dalam peti ais.
2 sudu besar minyak
30gm halia,mayang halus
60gm isi ikan masin,potong nipis dan goreng hingga garing,ketepikan.
Daun ketumbar,chili merah untuk hias
1. Panaskan minyak dan tumis halia hingga wangi tapi jangan garing
2. Masukkan ayam yang diperap dan kacau rata selama 2 mint. Keluarkan dan masuk kedalam bekas lain yang boleh di kukus.
3. Taburkan ikan masin ke atas ayam dan kukus hingga ayam masak. Hiaskan dengan chili merah dan daun ketumbar. Hidangkan panas2 dengan nasi.
NOTA: Gunakan ayam segar dan boleh juga tambah dengan chili padi kalau suka pedas.
.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.