Tuesday, July 31, 2012

BADAK BERENDAM

BADAK BERENDAM

190gm tepung beras pulut
1 sudu besar jus daun pandan
Warna hijau secukup-nya
Secubit garam
Air secukup nya

Campurkan tepung dengan jus daun pandan,garam dengan air secukup nya dan uli hingga menjadi doh

1/2 biji kelapa parut
1/2 cawan gula merah
1/2 cawan air
2 helai daun pandan

Masak semua bahan2 diatas hingga kering dan pekat. sejukkan.

400-500ml santan pekat
Garam secukup rasa

Campurkan santan garam,ketepikan

1. Panas periuk pengukus. Ambil sedikit doh dan jadikan bulat,ratakannya sedikit dan masukkan sedikit inti di tengah nya.
Golekkannya supaya menjadi bulat semula.

2. Aturkan dalam bekas dan kukus hingga masak. Tuangkan santan dan kukus selama 30 mint
.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.