BADAK BERENDAM
190gm tepung beras pulut
1 sudu besar jus daun pandan
Warna hijau secukup-nya
Secubit garam
Air secukup nya
Campurkan tepung dengan jus daun pandan,garam dengan air secukup nya dan uli hingga menjadi doh
1/2 biji kelapa parut
1/2 cawan gula merah
1/2 cawan air
2 helai daun pandan
Masak semua bahan2 diatas hingga kering dan pekat. sejukkan.
400-500ml santan pekat
Garam secukup rasa
Campurkan santan garam,ketepikan
1. Panas periuk pengukus. Ambil sedikit doh dan jadikan bulat,ratakannya sedikit dan masukkan sedikit inti di tengah nya.
Golekkannya supaya menjadi bulat semula.
2. Aturkan dalam bekas dan kukus hingga masak. Tuangkan santan dan kukus selama 30 mint
.
190gm tepung beras pulut
1 sudu besar jus daun pandan
Warna hijau secukup-nya
Secubit garam
Air secukup nya
Campurkan tepung dengan jus daun pandan,garam dengan air secukup nya dan uli hingga menjadi doh
1/2 biji kelapa parut
1/2 cawan gula merah
1/2 cawan air
2 helai daun pandan
Masak semua bahan2 diatas hingga kering dan pekat. sejukkan.
400-500ml santan pekat
Garam secukup rasa
Campurkan santan garam,ketepikan
1. Panas periuk pengukus. Ambil sedikit doh dan jadikan bulat,ratakannya sedikit dan masukkan sedikit inti di tengah nya.
Golekkannya supaya menjadi bulat semula.
2. Aturkan dalam bekas dan kukus hingga masak. Tuangkan santan dan kukus selama 30 mint
.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.