BUBUR PULUT HITAM
150gm pulut hitam ,rendam 3-4 jam
Air secukup
120-140 gm gula atau pun gula melaka,secukp rasa
2 helai daun pandan,simpul
2 sudu besar sagu
250ml santan pekat campur dengan garam secukup nya.
1 tin kacang merah ,masak hingga mendidih.
1.Rebus pulut hitam,daun pandan dengan air secukup nya hingga mendidih masukkan biji sagu dan kacau rata.
2. Bila pulut sudah empuk masuk gula secukup nya dan masak lagi selama 10 mint. Kacau rata. Tutup api.
3. Hidangkan dengan kacang merah dan santan.
.
150gm pulut hitam ,rendam 3-4 jam
Air secukup
120-140 gm gula atau pun gula melaka,secukp rasa
2 helai daun pandan,simpul
2 sudu besar sagu
250ml santan pekat campur dengan garam secukup nya.
1 tin kacang merah ,masak hingga mendidih.
1.Rebus pulut hitam,daun pandan dengan air secukup nya hingga mendidih masukkan biji sagu dan kacau rata.
2. Bila pulut sudah empuk masuk gula secukup nya dan masak lagi selama 10 mint. Kacau rata. Tutup api.
3. Hidangkan dengan kacang merah dan santan.
.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.