VADAI JANTUNG PISANG
300gm Kadalai parupu ( ada jual dekat kedai india) direndam selama 4-5 jam
dan kisar dengan bahan di bawa
4 tangkai cili kering
4 cm halia
1 sudu besar jintan manis
dan ketepikan
400gm jantung pisang,buang kulit yang kasar and juga (tengok gambar) potong kechil2 dan masuk kedalam air garam dan rebus selama 15 mint. Tapis dan bila sejuk perah air. Ketepikan
2 biji bawang besar,dimayang
4 tangkai cili hijau,dimayang
3 tangkai daun kari,dimayang
1 sudu teh jintan manis
1/2 sudu teh serbuk kunyit
Garam secukup rasa
1. Campurkan semua bahan di-atas dan pes dal. Gaul sebati.
2. Bentukan bulat2 dan leperkan sebelah atas dan gelongsorkan ke dalam minyak panas. Goreng hingga kuning emas. Hidangkan dengan nasi sebagai lauk atau makan dengan sos cili.
.
Bahan yang perlu di-buang |
dan kisar dengan bahan di bawa
4 tangkai cili kering
4 cm halia
1 sudu besar jintan manis
dan ketepikan
400gm jantung pisang,buang kulit yang kasar and juga (tengok gambar) potong kechil2 dan masuk kedalam air garam dan rebus selama 15 mint. Tapis dan bila sejuk perah air. Ketepikan
2 biji bawang besar,dimayang
4 tangkai cili hijau,dimayang
3 tangkai daun kari,dimayang
1 sudu teh jintan manis
1/2 sudu teh serbuk kunyit
Garam secukup rasa
1. Campurkan semua bahan di-atas dan pes dal. Gaul sebati.
2. Bentukan bulat2 dan leperkan sebelah atas dan gelongsorkan ke dalam minyak panas. Goreng hingga kuning emas. Hidangkan dengan nasi sebagai lauk atau makan dengan sos cili.
.
they are really look sooo yummy..resepi yg sgt unik.
ReplyDelete