Wednesday, July 4, 2012

KARI UBI KENTANG

KARI UBI KENTANG


400gm ubi kentang,buang kulit dan potong cube.

2 biji tomato,potong 4

50gm asam java,diperah dengan 1 cawan air dan campur dengan 3 cawan air

60gm serbuk kari ikan,campur dengan sedikit air menjadi pes

1 cawan santan pekat

Garam secukup rasa


Bahan tumis

100gm bawang merah,hiris halus

50gm bawang putih

2 tangkai daun kari

1 sudu teh halba

4-5 sudu besar minyak


1. Panaskan minyak dan tumis bahan2 tumis hingga wangi dan bila bawang menjadi perang, masukkan pes kari dan kacau hingga naik minyak.

2. Masukkan ubi,garam dengan tomato kacau rata dan tuangkan air asam dan santan. Biarkan mendidih hingga ubi empuk. Hidangkan dengan nasi
.

1 comment:

Note: Only a member of this blog may post a comment.