Sunday, August 5, 2012

KUIH TALAM GULA MERAH

KUIH TALAM GULA MERAH


Lapisan bawah

250gm gula merah
Gula secukup rasa

650ml air

2 helai daun pandan

125gm tepung gandum

1 sudu besar tepung ubi

1 sudu besar air abu

1. Masak gula merah dan gula jika suka manis bersama dengan air sampai larut. Tapiskan dan sejukkan. Panaskan pengukus dan sapu loyang dengan sedikit minyak.

2. Campurkan tepung gandum,tepung ubi and air abu kacau sampai larut. Masak sebentar di-atas api sederhana hingga pekat. Tuangkan ke dalam loyong dan kukus selama 30 mint atau sampai masak. Tuangkan lapisan atas.

Lapisan bawah

750ml santan pekat

125gm tepung beras

Garam secukup rasa

1. Satukan semua bahan kacau sehingga sebati dan tapiskan. Kacau atas api sederhana sehingga adunan hampir pekat

2. Tuangkan atas adunan bawah dan kukus se hingga masak . Sejukkan dahulu sebelum di-potong.
.



No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.