KUIH TALAM GULA MERAH
Lapisan bawah
250gm gula merah
Gula secukup rasa
650ml air
2 helai daun pandan
125gm tepung gandum
1 sudu besar tepung ubi
1 sudu besar air abu
1. Masak gula merah dan gula jika suka manis bersama dengan air sampai larut. Tapiskan dan sejukkan. Panaskan pengukus dan sapu loyang dengan sedikit minyak.
2. Campurkan tepung gandum,tepung ubi and air abu kacau sampai larut. Masak sebentar di-atas api sederhana hingga pekat. Tuangkan ke dalam loyong dan kukus selama 30 mint atau sampai masak. Tuangkan lapisan atas.
Lapisan bawah
750ml santan pekat
125gm tepung beras
Garam secukup rasa
1. Satukan semua bahan kacau sehingga sebati dan tapiskan. Kacau atas api sederhana sehingga adunan hampir pekat
2. Tuangkan atas adunan bawah dan kukus se hingga masak . Sejukkan dahulu sebelum di-potong.
.
Lapisan bawah
250gm gula merah
Gula secukup rasa
650ml air
2 helai daun pandan
125gm tepung gandum
1 sudu besar tepung ubi
1. Masak gula merah dan gula jika suka manis bersama dengan air sampai larut. Tapiskan dan sejukkan. Panaskan pengukus dan sapu loyang dengan sedikit minyak.
2. Campurkan tepung gandum,tepung ubi and air abu kacau sampai larut. Masak sebentar di-atas api sederhana hingga pekat. Tuangkan ke dalam loyong dan kukus selama 30 mint atau sampai masak. Tuangkan lapisan atas.
Lapisan bawah
750ml santan pekat
125gm tepung beras
Garam secukup rasa
1. Satukan semua bahan kacau sehingga sebati dan tapiskan. Kacau atas api sederhana sehingga adunan hampir pekat
2. Tuangkan atas adunan bawah dan kukus se hingga masak . Sejukkan dahulu sebelum di-potong.
.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.