BUBUR UBI BADAK UNGU
500gm ubi badak,buang kulit dan potong cube
100gm biji sagu
2 helai daun pandan
1 litre air
500ml santan pekat
Gula secukup rasa
1/2 sudu teh garam
1. Masak air hingga mendidih,masukkan biji sagu dan daun pandan
2. Bila biji sagu nampak jernih,masukkan ubi,gula dan garam biarkan mendidih perlahan-lahan hingga ubi masak.
3. Tuangkan santan dan kacau rata masak hingga mendidih. Hidangkan.
500gm ubi badak,buang kulit dan potong cube
100gm biji sagu
2 helai daun pandan
1 litre air
500ml santan pekat
Gula secukup rasa
1/2 sudu teh garam
1. Masak air hingga mendidih,masukkan biji sagu dan daun pandan
2. Bila biji sagu nampak jernih,masukkan ubi,gula dan garam biarkan mendidih perlahan-lahan hingga ubi masak.
3. Tuangkan santan dan kacau rata masak hingga mendidih. Hidangkan.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.