Monday, August 20, 2012

KURMA KACANG

KURMA KACANG

11/2 cawan kacang,rendam semalam dan masak dengan 3 cawan air dalam pressure cooker. Sampai masak,ketepikan.

3 biji ubi kentang,potong cube

2 biji tomato,potong cube

Sedikit daun ketumbar,cencang

1/2 cawan santan.jika suka

1 sudu besar pes halia

1 sudu besar pes bawang putih

2 sudu besar serbuk kurma

Garam secukup rasa

Bahan tumis(A)

1 biji bawang besar,potong halus

2-4 tangkai chili hijau,potong

3 biji buah pelaga

3 bunga cengkih

2 kumtum bunga lawang

3-4 sudu besar minyak

1. Ambil 1/3 cawan kacang dan blend sampai hancur,campur balik dalam kacang.

2. Panaskan minyak dan tumis A hingga bawang menjadi perang masukkan pes bawang putih dan pes halia goreng hingga hilang bau bawang putih.

3. Masukkan serbuk kurma dengan sedikit air dan kacau rata. goreng hingga naik minyak. Masukkan semua bahan lain dan kacau rata masak hingga ubi empuk. Hidangkan dengan chapati atau nasi.

NOTA: kalau kuah nampak pekat tambah dengan sedikit air lagi.

.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.