(A)
4 tangkai cili hijau,potong
6 ulas bawang putih,belah 2
3cm halia,tumbuk kasar
1 sudu besar jintan putih
1 sudu teh serbuk kunyit
(B)
500gm ubi kentang,potong cube
2 biji tomato,potong 4
1 cawan santan pekat
1 sudu teh serbuk jintan putih
Garam secukup rasa
1 biji bawang besar,hiris halus
4 tangkai chili kering,potong
3 tangkai daun kari
1 sudu teh biji sawi
1 sudu teh ulutham parupu,jika ada
3-4 sudu besar minyak
1. Masuk A ke dalam periuk and masak hingga kacang betul2 empuk. Dan biarkan ia pekat sedikit.
2. Masukkan B and biarkan sampai mendidih.
3. Dalam kuali lain tumis C sampai wangi dan bila bawang menjadi wangi tuangkan ke dalam kacang hijau, dan kacau rata masak hingga ubi empuk.
Nota: Curry ini bila panas nampak cair, bila sejuk ia akan menjadi pekat.
.
.
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteI'm malay and i work at hospital.i have to learn vegeterian and indian cuisine when indian aunty in off duty 😁.thanks for the recepi
ReplyDeleteMy mother used to make this curry when i was young..very tasty..she even add pouched egg in this curry..thanks for the resepi
ReplyDeleteMakan dengan capati sedap,
ReplyDelete